Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Κτηματολόγιο Α.Ε. και η (μη) δημοφιλής πολιτική διάθεσης των δεδομένων της

28/04/2013

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση εξελίχθηκε τις τελευταίες μέρες στο forum της OSGeo-Greek (η ελληνική κοινότητα χρηστών ΕΛ/ΛΑΚ GIS), σχετικά με τη πολιτική διάθεσης δεδομένων (ορθοφωτοχαρτών) της Κτηματολόγιο Α.Ε.

Το πρόβλημα…

H ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ παρέχει τη γνωστή στους περισσότερους δωρεάν υπηρεσία θέασης των ορθοφωτοχαρτών της http://gis.ktimanet.gr/wms/ktbasemap/default.aspx η οποία διατίθεται και μέσω WMS έτσι ώστε τα διάφορα GIS να μπορούν να προβάλλουν αυτούς τους ορθοφωτοχάρτες ως ένα layer.  Μέχρι εδώ καλά. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν κάποιος προσπαθήσει να δει αυτό το layer σε συνδυασμό με άλλα που είναι σε ΕΓΣΑ. Εδώ υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις οι οποίες δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές σε επιχειρησιακές εφαρμογές. Ο λόγος είναι ότι το WMS διατίθεται μόνο στο προβολικό σύστημα WGS84. Αν και η ίδια η υπηρεσία WMS «λέει» -μέσω του GetCapabilities- ότι υποστηρίζει τόσο το WGS84 όσο και το ΕΓΣΑ. (μπορείτε να το δοκιμάσετε εδώ και μετά ανοίγοντας το αρχείο που θα κατέβει)

Όμως, η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ παρέχει σε σε δημόσιους φορείς και στις εταιρείες που έχουν αναλάβει έργα του Κτηματολογίου, add-on εφαρμογή σε .NET (με username και password) η οποία παρακάμπτει WMS και προβάλει το layer των ορθοφωτοχάρτων  απευθείας σε ΕΓΣΑ. Άρα θα μου πείτε, κανένα πρόβλημα. Αυτοί που χρειάζονται τις μεγάλες ακρίβειες στους ορθοφωτοχάρτες τις έχουνε. Και θα έχετε δίκιο. Εκτός από ένα μικρό «θεματάκι»: Η add-on εφαρμογή είναι διαθέσιμη ΜΟΝΟ σε ArcGIS & Autocad.

Η επιστολή…

Η Δ/νση Δασών Κορινθίας η οποία αντιμετώπισε κάποια στιγμή αυτά τα προβλήματα, έστειλε ανοικτή επιστολή στην Κτηματολόγιο Α.Ε. ρωτώντας πότε και αν η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ θα αλλάξει τη πολιτική της και θα προσφέρει αυτή τη δυνατότητα και σε άλλα GIS και ιδιαίτερα αυτά του ανοικτού κώδικα.

Και η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ απάντησε (εδώ και ιδίως, εδώ) αρνητικά – τουλάχιστον για την ώρα:

Η άποψή σας  όπως άλλωστε και κάθε άλλη σχετική με το θέμα εισήγηση, σημειώνεται, ούτως ώστε να αξιολογηθεί σε ενδεχόμενη μελλοντική αλλαγή της Πολιτικής Διάθεσης Προϊόντων και Υπηρεσιών της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.

Οι αντιδράσεις…

Φυσικά όταν αυτό γνωστοποιήθηκε στη Κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού μέσω του forum δεν έγινε δεκτό με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.  Αναφέρθηκε – και σωστά- ότι  η κοινοτική οδηγία INSPIRE (στην οποία βασίστηκε και ο Νόμος 3882)  καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει το δημόσιο να μοιράζεται τα δεδομένα.

Εκεί αναφέρεται ότι είναι υποχρεωτική η παροχή υπηρεσίας θέασης σε (WMS 1.3.0 με extended capabilities όπως πχ η υποστήριξη πολλαπλών γλωσσών, η ομαδοποίηση των θεματικών επιπέδων κλπ. Επίσης είναι ρητά ορισμένο ότι η υπηρεσία θέασης συμβατή με INSPIRE θα πρέπει να υποστηρίζει το Ευρωπαικό σύστημα αναφοράς ETRF89 ΑΛΛΑ και το επίσημο εθνικό σύστημα αναφοράς. Με βάση τη νομοθεσία μας είναι το ΕΓΣΑ87 αλλά στα σκαριά είναι και το HEPOS που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Κτηματολόγιο. Κανένα όμως από τα 2 εθνικά συστήματα δεν υποστηρίζονται από το WMS της Κτηματολόγιο Α.Ε.

Τελειώνοντας με μια προσωπική άποψη, το θέμα δεν είναι ΜΟΝΟ με το ελεύθερο λογισμικό. Αυτή τη στιγμή, η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. ένας από τους μεγαλύτερους ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ (παρόλο το Α.Ε. στο τέλος) φορείς στην Ελλάδα, εξαναγκάζει έμμεσα όποιον συνεργάζεται μαζί της να δουλεύει (και να αγοράσει) μόνο δύο λογισμικά. Και μπορεί το ArcGIS και AutoCad να χρησιμοποιούνται από τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να είναι και μονόδρομος. Είναι ενάντια όχι μόνο σε κάθε έννοια ελεύθερης αγοράς που λέμε ότι έχουμε, αλλά και δημόσιου συμφέροντος.

One Comment leave one →
  1. 29/04/2013 10:04

    Μόνο ένα σχόλιο πρακτικού περιεχομένου σχετικά με τους συνδέσμους με την απάντηση της Κτηματολόγιο Α.Ε. Τα σαρωμένα έγγραφα είναι ανάποδα… Μιλώ για τους συνδέσμους:

    https://topografoi.files.wordpress.com/2013/04/scan_doc0004.pdf και

    Click to access scan_doc0005.pdf

Σχολιάστε