Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Κβαντικές Πυξίδες»: Η τεχνολογία που θα αντικαταστήσει το GPS;

29/05/2014

Το GPS μπορεί να είναι είναι μια από τις καλύτερες και πιο χρήσιμες εφευρέσεις της εποχής μας, αλλά υπάρχουν μερικά ζητήματα που περιορίζουν τη χρήση του. Το γεγονός ότι το η εύρεση του στίγματος βασίζεται σε δορυφόρους σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν δεν υπάρχει καλή λήψη, π.χ. μέσα σε κτίρια ή  κάτω από το νερό.

Τώρα όμως, επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρίζονται ότι έχουν βρει έναν τρόπο για να αντικαταστήσουν το GPS. Όλα ξεκίνησαν με τα ευρήματα της έρευνας που ανακάλυψε ότι τα laser μπορούν να παγιδεύσουν και να κατεβάσουν τη θερμοκρασία των των ατομικών σωματιδίων μέσα σε κενό . Και αυτό σε θερμοκρασίες μόλις ένα εκατομμυριοστό του βαθμού πάνω από το απόλυτο μηδέν (η έρευνα αυτή πήρε το Βραβείο Nobel) . Σε αυτές τις θερμοκρασίες, τα άτομα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις μεταβολές του μαγνητικού και βαρυτικού πεδίου της Γης.

Quantum Compass

Οι Βρετανοί επιστήμονες από το Εργαστήριο Άμυνας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (DTSL) έχουν χρησιμοποιήσει τα ευρήματα της προηγούμενης έρευνας για να παγιδεύσουν τα σωματίδια σε μια μικρή συσκευή και μελετώντας τις διακυμάνσεις τους, να να παρακολουθούν τις κινήσεις τους ώστε να εντοπίσουν τις θέσεις τους με ακρίβεια. Αυτή τη στιγμή, η συσκευή που έχει χρησιμοποιηθεί είναι περίπου μήκους 1 μέτρου.  Το κλειδί βρίσκεται στη δυνατότητα να κατασκεταστούν πολύ μικρότερες συσκευές ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν μέσα σε ένα smartphone.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της χρήσης αυτής της Κβαντικής Πυξίδας είναι ότι δεν υπάρχει κανένας γνωστός νόμος της Φυσικής που να μπορεί να διαταράξει αυτές τις συσκευές σε αντίθεση με τα GPS.

Πηγή: Geoawesomeness

 

No comments yet

Σχολιάστε