Skip to content

Εξάγοντας «Γεω…»: Γράμμα από την Αιθιοπία

06/11/2013

Μια και πολλά από τα άρθρα μας είναι αναπαραγωγές δημοσιεύσεων της «αλλοδαπής», πάντα προσπαθώ να βρω θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος για να φέρω μια ισορροπία.  ‘Όταν λοιπόν έμαθα ότι η εταιρεία GET και ο καλός μου φίλος και συνεργάτης Γαβριήλ Μαυρέλης (κατά κόσμον «Γκάμπυ») θα ήταν στο  Παγκόσμιο Συνέδριο Africa GIS 2013 – GSDI 14 στην Αντίς Αμπέμπα, ως εκθέτης και μάλιστα θα έκαναν και workshop, φυσικά του έστειλα ένα email ζητώντας του να γράψει κάτι για τις εντυπώσεις του από το συνέδριο καθώς και για το τι θα παρουσίαζε η GET εκεί για να το δημοσιεύσουμε. Σκέφτηκα ότι όταν ελληνικές εταιρείες αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το δημοσιοποιούμε.

Για να είμαι ειλικρινής περίμενα ένα «κλασικό» δελτίο τύπου. Έκανα ένα πολύ ευχάριστο λάθος.  Μου έστειλε κάτι πολύ καλύτερο. Μοιράστηκε κάποιες σκέψεις του που νομίζω μας αφορούν όλους. Και είναι μια πραγματική νότα αισιοδοξίας μέσα σε αυτήν την απ-αισιόδοξη εποχή που ζούμε. Χωρίς περαιτέρω σχόλια σας παραθέτω το πλήρες κείμενο παρακάτω. Είναι τροφή για σκέψη…

ΕΞΑΓΟΝΤΑΣ ΓΕΩ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ

Αδδίς Αμπέμπα – Αιθιοπία , 6 Νοε ’13

Εδώ και αρκετούς μήνες, ως GET (www.getmap.eu) ξεκινήσαμε μια νέα συστηματική πλέον προσπάθεια «εξαγωγής γεωπληροφορικής τεχνολογίας βασισμένης σε εφαρμογές και λογισμικά ΕΛ/ΛΑΚ». Σημαντικό μέρος των εφαρμογών και της συνολικής τεχνογνωσίας έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα από εξαιρετικούς προγραμματιστές και μηχανικούς. Στα πλαίσια της στρατηγικής μας αυτής έχουμε εστιάσει στην ευρύτερη περιοχή της EMEA … γνωστής και ως Ευρώπης-Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Στα πλαίσια αυτά βρισκόμαστε στην Αδδίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας και συμμετέχουμε ως Εταιρεία, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Africa GIS 2013 – GSDI 14, στο συνεδριακό κέντρο των Ηνωμένων Εθνών (UNCC) στην έδρα της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αφρική (UNECA).

Δεν θα μπω σε καμία λεπτομέρεια όσον αφορά την τεχνολογία που προωθούμε που βασίζεται και σε δικά μας εργαλεία και τεχνογνωσία αλλά θα εστιάσω στον σχολιασμό του επιπέδου των γνώσεων που κατέχουν οι Ελληνικές Εταιρείες και τα Στελέχη τους συγκριτικά, καθώς και τις προοπτικές που αναπτύσσονται. Πολλοί θα πείτε ότι το θέμα είναι τετριμμένο. Ναι, θα συμφωνήσω όμως όχι από την πλευρά της Γεω-πληροφορικής.

Υπάρχουν λοιπόν κατά τη γνώμη μου πολλές Ελληνικές Εταιρείες Γεω-Πληροφορικής, με εξειδίκευση σε διαφορετικές τεχνολογίες (π.χ. ΕΛ/ΛΑΚ, ESRI), που θα μπορούσαν όχι απλά να δουλέψουν στην πανέμορφη αυτή Ήπειρο αλλά να διαπρέψουν. Έχω στο μυαλό μου πολλούς συναδέλφους και Εταιρείες που θα μπορούσαν να είναι επίτιμοι ομιλητές, να οργανώσουν εξαιρετικά workshops ή να παρουσιάσουν με εξαιρετικό τρόπο εργασίες τους από έργα που κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν υλοποιήσει στην Αφρική και να αποτελούν σημείο αναφοράς. Δυστυχώς ελάχιστες είναι, στο βαθμό που γνωρίζω, οι Εταιρείες εκείνες στον τομέα μας που έχουν σαφή και συστηματική «εξαγωγική» στρατηγική. Επικρατεί και σε εμάς η εσωστρέφεια (δεν μ’ αρέσει καθόλου ως λέξη και έννοια) με αποτέλεσμα όλοι (άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο) να κολυμπάμε στην κόκκινη θάλασσα που περιγράφει το σχετικό βιβλίο στρατηγικής (Blue Ocean Strategy).

Καλές είναι οι αποτιμήσεις … όμως. Μπορούμε να αποκτήσουμε ξαφνικά εξαγωγικό χαρακτήρα;  Φυσικά και δεν είναι εύκολο να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη.
Απαιτείται συστηματικό κτίσιμο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩ-ΤΕΧΝΟΝΩΣΙΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΧΘΕΙ. Δεν θα πρέπει να στοχεύσουμε στην μεταπώληση αγαθών και υπηρεσιών που βασίζεται σε τεχνογνωσία τρίτων διότι απλά χάνουμε το διαφοροποιούν στοιχείο που αποτελεί και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ένα «ξένο» επιχειρηματικό περιβάλλον.

Πρέπει να έχουμε συστηματική παρουσία και υπομονή. Ο κύκλος της πώλησης μπορεί να είναι σημαντικός σε διάρκεια και επίπονος.
Και γιατί όχι να ενώσουμε δυνάμεις. Αυτοί που σε κάποιες περιπτώσεις είναι σκληροί ανταγωνιστές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι ισχυροί συνεργάτες σε μια καινούργια προσπάθεια στο εξωτερικό. Εμείς στη GET εδώ και αρκετά χρόνια συνδυάζουμε δυνάμεις με Εταιρείες που θα μπορούσαν να ήταν και ανταγωνιστές μας, όμως είναι οι καλύτεροι συνεργάτες έχοντας εξαιρετική συμπληρωματική τεχνογνωσία.

Αυτά για την ώρα από την πανέμορφη πόλη που γεννήθηκα.
«Ντενά Χουνού» … που σημαίνει να είστε καλά στα Αιθιοπικά.

Gaby Μαυρέλλης, CEO GET

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: