Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μέτρα για την Προώθηση της Κοινοχρησίας και της περαιτέρω Χρήσης Γεωχωρικών Δεδομένων της Δημόσιας Διοίκησης

30/03/2012

Κρίσιμη για το άνοιγμα των δημόσιων γεωχωρικών δεδομένων η επικείμενη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Γεωπληροφορίας (ΕΘΕΓ) στο ΥΠΕΚΑ, στις 2 Απριλίου!

 Στις 2 Απριλίου 2012 θα διεξαχθεί στο ΥΠΕΚΑ η 2η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Γεωπληροφορίας (ΕΘΕΓ) όπως προβλέπεται με το νόμο 3882/2010 για την Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΕΥΓΕΠ).

 Στην επικείμενη συνεδρίαση πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις σταθμός, τις οποίες περιμένουν χρόνια όλοι οι μηχανικοί του κλάδου μας, δηλαδή να ανοίξουν και να διατεθούν σε όλους σε ψηφιακή μορφή τα δημόσια γεωχωρικά δεδομένα και ιδίως αυτά που αποτελούν βασικά υπόβαθρα, όπως οι ορθοφωτοχάρτες, τα ψηφιακά μοντέλα εδάφους και τα φύλλα χάρτη της ΓΥΣ.

 Με βάση σχετική τεκμηριωμένη εισήγηση που κατέθεσε ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων στην ΕΘΕΓ, με τίτλο «Μέτρα για την Προώθηση της Κοινοχρησίας και της Περαιτέρω Χρήσης Γεωχωρικών Δεδομένων της Δημόσιας Διοίκησης σύμφωνα με τις επιταγές των Νόμων 3882/2010 και 3979/2011» τα μέλη της ΕΘΕΓ θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις για οριζόντια μέτρα σχετικά με την κοινοχρησία των γεωχωρικών δεδομένων του δημοσίου αλλά και για την περαιτέρω χρήση και αξιοποίησή τους από τους επαγγελματίες και τους πολίτες της χώρας.

 Πρόκειται για μία πρωτοποριακή μεταρρύθμιση που θα ενισχύσει σημαντικά την καινοτομία στον κλάδο μας, δίνοντας τη βάση για την ανάπτυξη προϊόντων προστιθέμενης αξίας και διευκολύνοντας την πρόσβαση όλων των συναδέλφων σε γεωχωρικά δεδομένα εξαιρετικής σπουδαιότητας για το επάγγελμά μας. Δεδομένα που έως σήμερα κάθε μελετητής αφιέρωνε πολύτιμο χρόνο και πόρους στην εξεύρεση και απόκτησή τους παρά στην ανάλυση και το σχεδιασμό των εργασιών του. Δεδομένα στα οποία—ελλείψει ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου διάθεσης—παρέμεναν κλειστά εντός των τειχών και προσβάσιμα μόνο από λίγους. Δεδομένα τα οποία έχουμε πληρώσει πολλαπλά ως φορολογούμενοι πολίτες και όμως έως σήμερα δεν είχαμε την πρόσβαση που δικαιούμαστε στη βάση αναιτιολόγητων τεχνικών και θεσμικών επιφάσεων.

 Η άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση στα γεωχωρικά δεδομένα είναι αναμφισβήτητης σημασίας για το έργο κάθε Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού και πάγιο αίτημα του συλλόγου. Ο ΣΔΑΤΜΒΕ στηρίζει την εισήγηση και προσθέτει την ανάγκη για την ενεργό συμμετοχή του κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης της Εθνικής Πολιτικής Γεωπληροφορίας και του Εθνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας τα οποία θα εξειδικεύσουν περαιτέρω και θα διαμορφώσουν την ΕΥΓΕΠ στη χώρας μας.

 Για πρόσβαση στην εισήγηση του ΟΚΧΕ, πατήστε εδώ, ενώ τη λίστα με τα τακτικά μέλη της επιτροπής ΕΘΕΓ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες για την Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του ΟΚΧΕ www.inspire.okxe.gr.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: