Skip to content

ArcGIS 10.1– Η “μεγαλύτερη έκδοση μέχρι τώρα”

05/03/2012

Στην ομιλία του στο ESRI Federal Conference 2012,  που πραγματοποιήθηκε στη Washington D.C. πριν μερικές βδομάδες, ο πρόεδρος της ESRI Jack Dangermond, (γνωστός και απλώς ως “ο Τζακ”)1 αναφέρθηκε στη νέα έκδοση του ArcGIS, τη 10.1.

image

Σύμφωνα με το Dangermond η 10.1 είναι η μεγαλύτερη έκδοση που έχουν βγάλει ποτέ, και στην οποία οι χρήστες θα βρουν μεγάλες βελτιώσεις στην ποιότητα και ευχρηστία του συστήματος ενώ τόνισε ότι το κόστος ανάπτυξης μόνο για αυτή την έκδοση ανήλθε στα 300 εκατ. δολλάρια.

Επίσης τόνισε ότι ο βασικός στόχος της 10.1 είναι να προσπαθήσει να φέρει “χάρτες σε κάθε γραφείο”. “Χάρτες και εφαρμογές (χαρτών) για όλους” (maps and apps for everyone) ανέφερε χαρακτηριστικά. Ως μέρος αυτής της προσπάθειας ανακοίνωσε ένα add-in για το Excel που θα επιτρέπει τη δημιουργία θεματικών χαρτών από τα δεδομένα του λογιστικού φύλλου – παρόμοια με τη διαδικασία με την οποία δημιουργούμε γραφήματα στο Excel. To add-in θα βγει ως public beta το πρώτο εξάμηνο του 2012, με τη τελική έκδοση στο τέλος του 2012. Με το ίδιο σκεπτικό ανέφερε,  το ArcGIS 10.1 θα μπορεί να ενσωματωθεί στα λογισμικά Διαχείρισης Πόρων, SharePoint της Microsoft, στο Cognos της ΙΒΜ καθώς και στο Saleforce.com

image

Σε ότι αφορά τους υφιστάμενους χρήστες του ArcGIS, η νέα έκδοση θα φέρει μια σειρά νέων λειτουργιών και βελτιώσεων και με ιδιαίτερη έμφαση στο Cloud computing όπως:

 • Δυνατότητα προβολής γεω-αναφερμένων φωτογραφιών (geo-tagged photos) μέσα στο ArcGIS .
 • Απευθείας εισαγωγή αρχείων KML στους χάρτες.
 • Παρακολούθηση όλων των ενημερώσων κατά την επεξεργασία και προσθήκη νέων αντικειμένων (tracking edits)
 • Δυναμικά Υπομνήματα: Το υπόμνημα θα δείχνει όχι μόνο τα επίπεδα που παρουσιάζονται εκείνη τη στιγμή στο χάρτη, αλλά και μόνο τα σύμβολα που αφορούν τα συγκεκριμένα δεδομένα.
 • Δυνατότητα κοινής χρήσης χαρτών μέσω του Amazon Cloud.
 • Νέες αναλυτικές μέθοδοι (grouping analysis, exploratory regression)
 • Προβολή δεδομένων LiDAR πάνω σε μοντέλα 3D
 • Πλήρης υππστήριξη ενσωμάτωσης video στους ψηφιακούς χάρτες
 • Οι πολυφασματικές εικόνες διαχειρίζονται ως μια ενιαία βιβλιοθήκη.
 • Στη 10.1 βελτιώνεται ο τρόπος που διαχειρίζονται τα raster δεδομένα στο ArcMap. Η γεωαναφορά γίνεται χωρίς παρέμβαση από το χρήστη (on the fly) χρησιμοποιώντας τα μεταδεδομένα του raster.
 • Πλήρης υποστήριξη μετρήσεων απευθείας από αεροφωτογραφίες όπως μετρήσεις ύψους κτιρίων.  Οι μετρήσεις μπορούν να λαμβάνονται από τη κορυφή μέχρι τη βάση του κτιρίου είτε ακόμα μόνο από τη κορυφή και χρησιμοποιώντας σκιά του κτιρίου.
 • Γίνεται διαθέσιμο το ArcGIS runtimeγια την ανάπτυξη εφαρμογών χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης όλοκληρου του ArcGIS πακέτου.

Πηγή:  Directions Magazine


1 [άχρηστες πληροφορίες]: Σε οποιοδήποτε διεθνές γεω-συνέδριο, συνάντηση κ.λπ. αναφέρθει κάποιος στον “Τζακ” όλοι καταλαβαίνουν ότι μιλάει για το Jack Dangermond

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: