Skip to content

Οι προβλέψεις του 2012 για τη Γεωπληροφορική

05/01/2012
Ο Νοστράδαμος βλέπει το μέλλον στο smartphone του.

Λίγο πριν την εκπνοή του παλιού χρόνου, (εντάξει, και καμμιά φορά στις πρώτες μέρες του νέου), είθισται να γίνονται προβλέψεις για το χρόνο που έρχεται. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω το ίδιο για τη Γεωπληροφορική, τόσο σε διεθνές επίπεδο, διαβάζοντας άλλους geo-bloggers (ιδιαίτερα το Directions Media) και τις προβλέψεις τους, όσο και για τον Ελληνικό χώρο.

Τι μπορούμε να περιμένουμε λοιπόν το 2012 στο κλάδο της Γεωπληροφορικής;

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο όλοι,  (και εγώ μαζί τους) φαίνεται να συμφωνούν στα εξής:

  1. Ο αριθμός των χρηστών που θα χρησιμοποιούν πλατφόρμες Cloud computing («υπολογιστική νέφους» ελληνιστί), για «παραδοσιακές» εργασίες GIS, αντί για Desktop θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
  2. Θα αυξηθεί ακόμα παραπάνω η χρήση smartphones και location-based services σε συνδυασμό με τα κοινωνικά δίκτυα.
  3. Οι εταιρείες που αναπτύσσουν ανοικτό κώδικα θα γνωρίσουν ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη καθώς ο ανοικτός κώδικας γίνεται όλο και περισσότερο  «mainstream«
  4. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις στο χώρο των GIS θα προέλθουν από την ανάγκη επιτυχημένης διαχείρισης του τεράστιου όγκου γεωγραφικών δεδομένων που είναι άμεσα (και τις περισσότερες φορές δωρεάν) διαθέσιμα.

Στα προηγούμενα, και ιδιαίτερα σε σχέση με το #3,  θα ήθελα να προσθέσω και τα εξής σε ότι αφορά τον ελληνικό χώρο:

Μέσω της οδηγίας INSPIRE και της ΕΥΓΕΠ, θα δούμε όλο και περισσότερα ανοικτά δεδομένα διαθέσιμα προς χρήση. Το σημαντικό σε αυτή τη περίπτωση είναι, τα δεδομένα αυτά να είναι : α) αξιόπιστα και β) ομοιογενή κάτι που μέχρι στιγμής δεν ισχύει, δηλαδή, ιδίου τύπου δεδομένα από διαφορετικούς φορείς δεν έχουν το ίδιο format (ονομασίες πεδίων, κατηγοριοποιήσεις κ.λπ.)

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν:

Mobile Πλατφόρμες  και κοινωνικά δίκτυα

O Τομ Κρουζ παίρνει συμβουλές μόδας από μία οθόνη

Ο Joe Francica από τη Directions Media, βλέπει  ότι υπάρχει ένα «κίνημα» που βασίζεται σε  Location Based Business λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές της «κοινωνικοποίησης» του διαδικτύου και συνδυάζοντας τες με το «οικοσύστημα» των κινητών συσκευών (αν σας μπέρδεψα σκεφτείτε το ως τη σκηνή από το Minority Report  δεξιά).

Η Salesforce.com το κάνει ήδη και αν προσέξετε θα δείτε ότι σχεδόν κάθε εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού βγάζει και κάποια μορφή εφαρμογής για κινητό.  Η δυνατότητα χρησιμοποίησης (και επιχειρηματικής εκμετάλλευσης) της γεωγραφικής θέσης, είναι εν δυνάμει τεράστια.

Στο επίπεδο της τεχνολογίας… όλα είναι ήδη εκεί. Εκτός από τους μεγάλους παίκτες (λέγε με ESRI) που πάντα διέθεταν GIS εφαρμογές για κινητά, τώρα υπάρχουν εφαρμογές από άλλες εταιρείες για  iPhone (βλ. προηγούμενο άρθρο), Android και Windows Phone.  Ενώ υπάρχουν και add-on εφαρμογές οι οποίες «παίζουν» στις κινητές πλατφόρμες των Google και Bing Maps. Τυχαίο; Δε νομίζω. Και πιστεύω ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και μέσα στο 2012.

Cloud Computing

Το επόμενο «hot» θέμα. Όσο περισσότερο η ανάγκη για γεωγραφική πληροφορία ξεφεύγει από το στενό κύκλο των «GIS-άδων» και μεταφέρεται στον «απλό κόσμο» ( για να μη παρεξηγηθώ – μιλάω για επαγγελματίες στο χώρο τους χωρίς όμως κάποιο θεωρητικό ή τεχνικό υπόβαθρο σε GIS), τόσο περισσότερο δημιουργείται η ανάγκη εφαρμογών που αφενός να είναι απλές στη λειτουργία, αφετέρου τα δεδομένα να είναι πάντα εκεί, έτοιμα για χρήση. Αν και δεν εμπίπτουν ακριβώς σε αυτή τη κατηγορία, σκεφτείτε πως τα Google Maps και Google Earth επέτρεψαν σε ΚΑΘΕ χρήστη του διαδικτύου να εκτελεί διαδικασίες διευθυνσιοδότησης (address geocoding) και δρομολόγησης (routing) κάτι για το οποίο μέχρι πρότινος χρειαζόσουν εξειδικευμένη γνώση. «GIS για τις μάζες» λοιπόν.
Σύμφωνα και πάλι με το Joe Francica στο ίδιο άρθρο οι περισσότερες εταιρείες GIS  θα πρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους Cloud λύσεις με κάτι περισσότερο από το λογισμικό.  Και όπως λέει χαρακτηριστικά:  «Η Google έχει το Google Earth Builder. Η  Esri έχει το ArcGIS.com και οι υπόλοιποι καλύτερα να πηδήξουν πάνω στο ίδιο βαγόνι ή να πεθάνουν.» Φαντάζομαι ότι εννοεί επιχειρηματικό θάνατο!
Σε ότι αφορά τη τεχνολογία, η HTML5 φαίνεται η βασική πλατφόρμα επιλογής τόσο για Cloud εφαρμογές GIS όσο και για εφαρμογές σε κινητά και σε Web. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι σίγουρα αυτή η τάση θα συνεχιστεί και μέσα στο 2012, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για το αν θα είναι και η τεχνολογία που θα αντικαταστήσει όλες τις άλλες γλώσσες προγραμματισμού όπως Javascript, Flash και Silverlight. Πάντως, τα πρώτα Cloud-only GIS είναι διαθέσιμα (βλ. Το GIS στα σύννεφα)

GIS Ανοικτού Κώδικα

Σύμφωνα με τους συντάκτες του Directions Media, οι εταιρείες ανοικτού λογισμικού το 2012,  θα «βγουν από τα παρασκήνια» και θα γίνουν μια υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο. Ο Joe Francica προτείνει το Open Source Geospatial Foundation (OSGeo), ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός-«ομπρέλα» των εταιρειών ανοικτού λογισμικού GIS, να «κάνει τη μετάβαση από ένα κίνημα προγραμματιστών σε μια συνεκτική ομάδα επιχειρήσεων που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό το κίνημα», ενώ η Adena Schutzberg πάει ένα βήμα παραπέρα, προβλέποντας ότι θα είναι η εταιρεία OpenGeo η οποία θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας  και «… θα κάνει για το GIS Ανοικτού Κώδικα ότι έκανε η ESRI για το GIS». Αν και αυτή είναι μια αρκετά τολμηρή δήλωση, η αλήθεια είναι ότι τα GIS Ανοικτού Κώδικα έχουν ωριμάσει πολύ. Ως ένα σύντομο ιστορικό από τον  Geoff Zeiss, το «κίνημα» αυτό άρχισε να μορφοποιείται και να συνενώνεται το 2005, η OSGeo δημιουργήθηκε το 2006, και από τότε υπάρχει μια σταθερή αύξηση τόσο σε αριθμό εταιρειών όσο και σε αριθμό εφαρμογών.  Πέρυσι,  το συνέδριο του FOSS4G που πραγματοποιήθηκε στο Denver είχε 900 συμμετέχοντες. Καμία σχέση βέβαια με τους 15.000 του συνεδρίου της ESRI το 2011, αλλά η δυναμική είναι εκεί.
Και στην Ελλάδα φαίνεται ότι τα  GIS Ανοικτού Κώδικα  αποκτούν δυναμική.  Στο δημόσιο τομέα, τα βασικά παραδείγματα είναι τα sites της ΕΥΓΕΠ – geodata.gov.gr και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που έχουν αναπτυχθεί αποκλειστικά με ανοικτό λογισμικό.  Ταυτόχρονα, αρκετές ιδιωτικές εταιρείες ασχολούνται με αυτό ενώ υπάρχει και επίσημος συνεργάτης της OpenGeo στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί μέσα στο 2012, με κινητήριους άξονες  τόσο τη διαφαινόμενη επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει το ανοικτό λογισμικό, όσο και φυσικά τη κρίση.

Γεωχωρικά Δεδομένα

Ο Brian Timoney επιμένει ότι το επόμενο «big thing» στα GIS δε θα είναι ένα GIS αλλά το στατιστικό πακέτο R (ανοικτού κώδικα και αυτό). Όχι βέβαια ότι

Όχι άλλα δεδομένα!

θα αντικαταστήσουμε τα λογισμικά GIS με στατιστικά πακέτα, αλλά το ότι γίνεται όλο και πιο σημαντικό να χρησιμοποιούμε εργαλεία στατιστικής ανάλυσης και οπτικοποίησης δεδομένων (γεωγραφικών και μη) για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε σωστά όλη τη πληροφορία που είναι διαθέσιμη.

Αν και το «τα πολλά δεδομένα είναι πρόβλημα» μπορεί να ακούγεται παράξενο,  ο αμερικάνικος στρατός σίγουρα έτσι το αντιμετωπίζει: Ο Robert W. Burkhardt,  Geospatial Information Officer (GIO) του στρατού των ΗΠΑ,  δήλωσε ότι ενώ παλαιότερα η έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων ήταν το πρόβλημα, τώρα η πρόκληση είναι η αξιολόγηση και ανάλυση του τεράστιου όγκου δεδομένων που είναι διαθέσιμα.

Όσο για την Ελλάδα; Μια λέξη: ΕΥΓΕΠ.  Μια σίγουρη πρόβλεψη πάντως θα ήταν ότι μέσα στο 2012 ΔΕΝ θα  έχουμε το πρόβλημα του Αμερικάνικου Στρατού!

Η γνώμη σας

Εσείς τι πιστεύετε; Θα πραγματοποιηθούν τα παραπάνω; Θα υπάρξει και άλλη τεχνολογία / τάση που θα κάνει θόρυβο το 2012; Όλα τα σχόλια ευπρόσδεκτα!

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: